tiistai 3. syyskuuta 2013

Profiili kuntoon, osa 3: Ensivaikutelma ratkaisee

Suomi24:n treffipalvelussa moni etsii mielenkiintoista seuraa hakutoiminnon kautta. Määritellään sopiva ikähaarukka, paikkakunta ja mahdollisesti myös tarkemmat kriteerit. Tuloksena on lista niistä käyttäjistä, jotka täyttävät valitut ehdot.
 
Jokaisen kohdalla näkyvissä on nimimerkki, ikä, paikkakunta, kuva sekä profiilikuvauksen kolme ensimmäistä riviä. Lisäksi mukana on maininta seksuaalisesta suuntautumisesta sekä horoskooppimerkki, mikäli käyttäjä on sen ilmoittanut.
 
Tämä suppea, lyhyt profiilinäkymä on usein se, mikä ratkaisee koko pelin: sen perusteella päätetään, klikataanko varsinainen profiili auki vaiko ei. Siksi ei ole se ja sama, minkälaisen mielikuvan hakunäkymä antaa: hienoista kriteereistä tai muuten komeasta profiilikuvauksesta ei ole mitään iloa, mikäli ensivaikutelma karkottaa kiinnostuneet eikä koko profiilia koskaan edes avata.
 

 Nimimerkin valitsemisesta olen puhunut jo täällä ja sopivan kuvan laittamisesta täällä. Jäljellä on siis vielä yksi olennainen seikka, joka määrää, avataanko profiili tarkempaa tutustumista varten vai siirrytäänkö suoraan seuraavaan. Mikäli haluaa tulla löydetyksi, on syytä hioa kuntoon profiilin kolme ensimmäistä riviä.
 
Kuten profiilinluonnissa yleensäkään, aivan yksiselitteisiä vinkkejä on mahdotonta antaa. En voi luvata, että "kirjoita näin, ja kaikki ottavat sinuun yhteyttä". Koetan kuitenkin antaa joitakin suuntaviivoja siitä, millaiset aloitukset saavat jatkamaan lukemista ja millaiset eivät - ainakin jos minulta kysytään.
 
Mene asiaan. Kolme riviä on kovin vähän, joten aloituksen on syytä olla iskevä ja napakka. Kohtalaisen varma ja hyväksi todettu keino on aloittaa lyhyellä tervehdyksellä ja kertoa aivan lyhyesti, mikä itse on miehiään tai naisiaan ja/tai mitä on etsimässä. Turhat selittelyt ja välisanat pois! "Elikkä", "tota noin" ja "no niin" profiilin alussa - ei, ei ja ei! Sama pätee kaikenlaiseen turhaan metatekstiin: "mitähän sitä tähän nyt itsestään kirjoittaisi" tai "en oikein tiedä, miten tällainen pitäisi aloittaa" eivät varmasti tee parasta mahdollista ensivaikutelmaa.
 
Älä vähättele ja selittele. Nettideittailuun ryhtymistä ei tarvitse perustella muille nettideittailijoille. Itsensä kuvailu on ihan yhtä hankalaa muillekin kuin sinulle. Useimmat etsivät tyyppiä, joka ihan oikeasti säväyttää - eivät pelkästään tavallista tallaajaa muiden joukossa. Pois siis ainakin nämä:
"Tulipa nyt tällaistakin kokeiltua, kun kaverit houkutteli."
"Joo-o, oon tällainen ihan perus tavallinen jäbä --."
"Oon surkea kuvailemaan itseäni, mut yritetäänpä nyt jotain sanoa."
"Mitähän tähän nyt itsestään valehtelisi..."
 
Ja hei, jos kirjoittaminen ei tosiaankaan ole millään tavoin sinun juttusi, ei ihan suurella todennäköisyydellä ole nettideittailukaan - juuri kirjoittamisen avullahan siellä on tarkoitus ihmisiin tutustua. Harva haluaa suoraa päätä tavata ihmistä, joka ei osaa sanoa itsestään juuta eikä jaata.
 
Karsi kliseet. Kolmessa rivissä sanoja on käytössä niin vähän, että niitä ei kannata käyttää samoihin kliseisiin, jotka kaikki muutkin profiilinsa alkuun tunkevat. "Se oikea hakusessa", "olisitko sinä se puuttuva palanen?" tai "kainalopaikka tarjolla" on jo vähän nähty. Yritä tuoda tekstiin edes jollain tapaa omaa persoonaasi. Pelkkä "etsimässä uusia tuttavuuksia..." tai "avoimin mielin katselemassa, mitä täältä löytyy" tuskin säväyttävät sen suuremmin vielä ketään.
 



 Kiinnitä huomiota oikeinkirjoitukseen ja kieliasuun. Ehkä kaikki eivät ole niin tarkkoja siitä, menevätkö pisteet, pilkut ja isot kirjaimet aivan kohdalleen, mutta ainakin itseni kaltaisen pilkunviilaajan saa karkotettua hyvin helposti jo ihan vain sillä, että jättää välimerkin pois alkutervehdyksen jälkeen. "Moi kaikki oon hauska mukava opiskelija - -", "tereeee täällä kirjoittelee tällainen - -" ja "hei etsin seuraa mukavista - -" luovat kirjoittajastaan jokseenkin yksinkertaisen mielikuvan.
 
- Kysymys- ja huutomerkeissä yksi kappale kerrallaan riittää. Pisteiden ja pilkkujen käyttö oikeissa kohdissa on ihan suotavaa, samoin isojen alkukirjainten.
 
- Ihminen voi asua Vantaalla mutta on vantaalainen. Ihminen voi olla 28 vuotta mutta on 28-vuotias. Ja niin edelleen - pieniltäkin näyttävät virheet voivat olla kohtalokkaita, ainakin jos etsiskelee akateemisempaa tai muuten vain lukeneempaa seuraa.
 
- Hassua, mutta totta: kolmoispiste tuo tekstiin usein hieman epävarman, lannistuneen vaikutelman. Vertaa: "Täällä kirjoittelee elämäniloinen ja menevä miehenalku." vs. "Täällä kirjoittelee elämäniloinen ja menevä miehenalku..." - huomaatko eron?
 
Vältä tylsiä adjektiiviluetteloita. "Olen hyvin rehellinen, luotettava, ystävällinen, urheilullinen ja komeaksikin kehuttu mies - -." Hohhoijaa, kukapa ei? Tällaisella tekstillä et taatusti erotu eduksesi yhtään millään tapaa.
 
Älä siirrä työtä toisen niskoille. "Ota selvää ;)" tai "kysymällä selviää enemmän!" ilman juuri sen laajempaa kuvausta itsestä on maailman rasittavin profiilinaloitus. Profiilitekstin tarkoituksena on nimenomaan tehdä ainakin suurin piirtein selväksi, millainen tyyppi on kyseessä - harva jaksaa vaivautua kyselemään sellaisen ihmisen perään, joka ei anna profiilissaan oma-aloitteisesti yhtään mitään itsestään.
 
Malttia hymiöiden kanssa! Härnäävä silmänisku vääränlaisessa paikassa voi olla vähintääkin epäilyttävä. Nauruhymiö jokaisen virkkeen jälkeen luo vaikutelman siitä, että tyyppi pitää omia juttujaan kovinkin hauskoina silloinkaan kun ne eivät sitä ole. ":)" ajaa asiansa paremmin kuin ":)))))))))))".
 
Persoonallisuus - uhka ja mahdollisuus. Profiilin aloitus voi totta kai olla vähän luovemmastakin päästä: kekseliäs, oivaltava aloitus saa varmasti klikkauksia paljon enemmän kuin aivan tavanomainen. Kannattaa kuitenkin miettiä, meneekö haluttu viesti tosiaan perille kolmessa ensimmäisessä rivissä. Yksi sinänsä ihan fiksusti ja huumorilla tehty profiili meinasi kerran mennä itseltäni täysin sivu suun, kun tyyppi aloitti profiilinsa pitkällä kuvauksella tyyliin "olen 25-vuotias työtön peräkammarinpoika, etsiskelen ruoanlaittotaitoista emäntää, en ole kovinkaan kummoinen saalis mutta tyhjää parempi kuitenkin". Vasta pitkän ajan päästä profiili jatkui: "- - tai sitten en. OIKEASTI olen - -". Lopputekstissä selvisi, että kyse olikin ihan hauskasta ja menevästä tyypistä, mutta profiilin ensimmäisten sanojen vuoksi jätin useampaan kertaan koko profiilin klikkaamatta auki. Huumori toimii toisinaan, mutta kannattaa varmistaa, että vitsit tosiaan menevät perille.



 Profiilinaloitus ei ole mitään rakettitiedettä, eikä heti ensimmäisten sanojen tarvitse vielä kertoa ihmisestä kaikkea. Tärkeää on, että ne ovat kuitenkin sen verran fiksun oloisia, että saavat avaamaan profiilin ja tutustumaan tyyppiin enemmänkin.
 
Siitä se lähtee!

 
Kuvat: We Heart It

1 kommentti:

  1. siis ihan oikeesti ? tässä kirjoittaja hylännyt kyllä perusnormiihmisen vimpanpäälle olevia asioita.vain kusipäinen tekee profiili-ilmoituksen toisin

    VastaaPoista