sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Aloitusviesti x 6

Aikaisemmissa postauksissa olen puhunut seikoista, joihin kannattaa kiinnittää huomiota profiilia luotaessa. Toinen ihan yhtä lailla tärkeä juttu on kuitenkin myös se, millä tavalla potentiaalista kumppaniehdokasta lähestyy - millaisen aloitusviestin lähettää. 

Empiirisen tutkimukseni mukaan aloitusviestit voi jakaa kuuteen ryhmään sisällön, panostamisen määrän ja kirjoitustyylin mukaan. Sen sijaan että antaisin suoranaisia vinkkejä siitä, kuinka lähestyä kiinnostavaa tapausta ja kuinka ei, ajattelin listata nämä ryhmät omasta näkökulmastani epätoivoisimmasta potentiaalisimpaan. Ensimmäinen on ehdoton ei - viimeisen kanssa voisin ehdottomasti harkita treffejä.


Ryhmä 1: Seksiviestittelijät ja törkimykset
 
Esimerkki: "Kesä alkaa olla ohi ja ehkä myös opiskelijabudjetti näyttää miinusta. Voisin tukea taloudellisesti... tiettyjä ehtoja vastaan ;) 40 v pk-seudulla, 185/87/21."

Yhteistä: Törkeää, suorasukaista ehdottelua. Useimmiten lähettäjä selvästi vanhempi, ei yhtään millään tapaa omiin kriteereihin mahtuva mies. Omia mittoja ollaan auliita kertomaan - myös sellaisia, joita ei todellakaan kiinnostaisi tietää.

Reaktio: Ei todellakaan. Ällöttää. Inhottaa. Roskakoria painaessa ei tarvitse tuntea hetkeäkään huonoa omaatuntoa.
Ryhmä 2: Massapostaajat

Esimerkki: "Kaunis oot ;)" / "Moi mitäs lauantaihin" / "Oon 27-vuotias jäbä 183/79, käyn salilla ja lenkillä. Lähetäänkö kahville?"
 
Yhteistä: Lyhyt ja mitäänsanomaton viesti, johon on vaikea keksiä mitään sellaista vastausta, joka veisi keskustelua sen kummemmin eteenpäin. Ei viittaa vastaanottajan profiiliin tai siihen, mikä on herättänyt kiinnostuksen - saman viestin voisi lähettää aivan kenelle tahansa, ja juuri niin lähettäjä luultavasti tekeekin. Nämä tyypit ovat oletettavasti juuri niitä, jotka lähettävät ensin 500 tismalleen samanlaista viestiä sinne tänne ja ihmettelevät sitten Suomi24:n keskustelupalstalla että mikä on, kun ei vastauksia kuulu.

Reaktio: Ei reaktiota. Jos toinen ei mitenkään viitsi panostaa viestiin, miksi itsekään jaksaisi panostaa vastaukseen? Kieltäytyminen on näissä tapauksissa helppoa ja nopeaa, mutta toisinaan sikäli turhaa, että toinen saattaa joka tapauksessa unohtaa jo laittaneensa viestin ja lähestyy kuukauden päästä uudelleen.


Ryhmä 3: Lyhytsanaiset

Esimerkki: "Profiilisi näytti kiinnostavalta, vaikutat mukavalta ja menevältä tytöltä. Karaokesta tykkään minäkin, mikä on bravuurisi?"

Yhteistä: Lyhyt viesti, josta kuitenkin näkee, että profiili on luettu läpi. Kysymys saattaa olla triviaali, mutta jatkokeskustelun paikka yritetään kuitenkin avata. Erotuksena edellisestä ryhmästä tätä viestiä ei olisi voitu lähettää kelle tahansa.

Reaktio: Kevyt mielenkiinto, helppo vastata jotain ylimalkaista ja nopeaa. Aloittajasta jää kiinni, lähteekö hän sen jälkeen laajentamaan keskustelua vai kuihtuuko se kasaan. Lyhyen kysymyksen takana saattaa piillä pitempään keskusteluun kykenemätön hätäilijä, mutta toisinaan myös todellinen aarre: alkukysymyksellä ehkä vain kartoitetaan, aikooko toinen edes vastata, ja sen jälkeen syvennytään kunnon keskusteluun. 
 Ryhmä 4: Yritteliäät amispojat

Esimerkki: "Moi katoin profiiliasi ja näytit mukavalta tytöltä... :) no mitähän tässä itestäni kertoisin oon 25 vuotias kone asentaja, töissä oon ollut jo 7 vuotta ja omillani tuun toimeen. Vapaa aikana käyn salilla 5 krt viikossa, mustetta on tullut laitettua käteen ihan kivasti. Välillä ois tietty kiva kattella leffaa oman kullan kanssa jos sellainen vain ois, hehe. no siks täällä ollaan. Kaverit on sanonu mua rehelliseksi ja luotettavaksi, aluksi oon vähän hiljainen mutta kyllä se siitä lähtee. En juopottele joka viikonloppu ja tupakkaaki poltan harvoin. Jos kuulostaa siltä että meillä vois olla yhteistä laitteleha viestiä etiäppäi =)"

Yhteistä: Aitoja, periaatteessa ihan ystävällisiä ja sympaattisia viestejä. Kirjoitustaito ei kuitenkaan ole näiden henkilöiden vahvuus - kiinnostuksen kohteet tuntuvat olevan vähän käytännöllisemmällä puolella. Hieman epävarmoja, ei erityisen erottuvia viestejä. Ja niin, ammattikoulu on aika monella yhteinen tekijä. 

Reaktio: Varmasti kivoja tyyppejä, mutta ei mun makuun. En yhtään epäile, etteikö näistä henkilöistä löytyisi juuri sitä mitä jotkut ovatkin hakemassa - juuri tähän ryhmään kuuluu paljon heitä, jotka ilmaisevat itseään paremmin livenä kuin tekstillä. Itse jään kaipailemaan kuitenkin vielä vähän enemmän: hyvää ja persoonallista suomen kieltä, enemmän yhteisiä mielenkiinnon kohteita.


Ryhmä 5: Ihan kivat, ihan fiksut

Esimerkki: "Moikka! Luin profiilisi läpi ja huomioni kiinnitti heti positiivinen asenteesi. Ajatuksesi tuntuivat tutulta ja luulen, että meillä voisi olla yhteistä juteltavaa. Monettakos vuotta opiskelet? Entä mitäs syksyysi noin muuten kuuluu? :) Itse olen hiljattain valmistunut kauppiksesta ja aloittelin kesällä oman alan yrityksessä. Arki kuluu aika kivasti kavereiden ja harrastusten parissa - puulaakijalkapallo ja rumpujen soittaminen täyttävät tällä hetkellä vapaailtoja. Alkava viikko tosin on vähän kiireisempää töissä, mutta tätä tämä välillä on. Tiedät varmaan tunteen!"

Yhteistä: Asiallisesti ja fiksusti, suhteellisen hyvällä suomella kirjoitettuja viestejä. Kerrotaan jotain itsestä ja osoitetaan, että toisenkin profiili on luettu läpi. Arkista jutustelua - ei mitään aivan erityistä tai uskomattoman mieliinjäävää, mutta tarjoaa joka tapauksessa paikan jatkaa keskustelua kunnolla eteenpäin. 

Reaktio: Ihan jees! Jos profiilikin vielä näyttää sopivalta, viestiä on mukava laittaa takaisinkin. Ei vielä mitään ihastusta ensi näkemällä - jos viestittely katkeaakin tai toinen ei vastaakaan enää, sydän ei murru. Mahdollista potentiaalia kuitenkin mihin vain. 
 Ryhmä 6: Sukkelasanaiset

Esimerkki: "Moi! Olipas kiva lueskella täällä vaihteeksi jotain muutakin kuin "harrastan jumppaa ja koiran kanssa lenkkeilyä". Vaikuttaa siltä, että sulla on elämä aika mukavasti kohdallaan ja tavoitteet vähän korkeammalla. Uskaltaisin jopa sanoa samaa itsestäni! Oon siis 23-vuotias poika, alun perin Lapista kotoisin mutta täällä jo pitempään viihtynyt. Harrastan maastopyöräilyä ja mustavalkoelokuvia, osaan asentaa lampun ja leipoa superhyviä sämpylöitä, ja vielä joskus haluan opetella soittamaan kitaraa! Innostun aika helposti, paitsi negatiivisesta asenteesta ja räp-musiikista. Mut niin, jos tuntuu että ajatukset vaikuttaa yhtään tutuilta niin ota toki yhteyttä! Ei meillä varmaan ihan kauheaa olisi."

Yhteistä: Hauskoja, fiksuja, nokkelia viestejä, jotka saavat hymyn huulille saman tien. Kerrotaan itsestä kiinnostavasti, annetaan tarttumapintaa jatkokeskustelulla ja annetaan ymmärtää rivien välissä enemmänkin omasta persoonasta. Ikävä kyllä valitettavan harvinaisia. (Oma esimerkkini ei nyt ehkä ollut ihan niin lennokas kuin oikean elämän tapaukset, mutta ehkä saitte ajatuksesta silti kiinni.)

Reaktio: Hurraa! Nettideittailu ei olekaan turha keksintö! Lähtisinkö treffeille, no lähtisin. Saman tien. Heti.Kuvat: We Heart It

2 kommenttia:

  1. Täähän on melkoisen hyvä erottelu, noita kategorioita tunnistaa hyvin itsellekin saapuneissa viesteissä. :)

    VastaaPoista
  2. Heh, hyvä kuulla että muillakin on samankaltaisia kokemuksia! :)

    VastaaPoista