perjantai 3. tammikuuta 2014

Mitä sanoa ensimmäisessä viestissä

Olen jo kerran aiemmin puhunut hyvän aloitusviestin luomisesta, mutta koska aihe on koko nettideittailun kannalta varsin oleellinen, palaan siihen vielä uudelleen. Satuin nimittäin tänään OkCupid-sivustoa selaillessani huomaamaan varsin mielenkiintoisen jutun: kyseisen deittisivuston käytöstä ja käyttäjistä on kerätty valtavan paljon kiinnostavaa tilastotietoa, joka on julkaistu ihan kenen tahansa näkyville OkCupidin blogiin.

Nimellä Exactly What To Say In A First Message kulkeva postaus kertoo vakaata tilastotietoa siitä, minkälainen aloitusviesti saa vastauksia. Aineistona on kokonaiset 500 000 aloitusviestiä, joten tieto on taatusti varmempaa kuin pelkästi oma mututuntumani. Myöntää täytyy, että useimmat tulokset kuulostavat varsin järkeenkäyvältä. 

Vaikka tutkimusaineiston viestit ovat olleet englanninkielisiä, tulokset pätevät varmasti monelta osin myös suomenkielisiin viesteihin. Alla olevat vinkit on siteerattu ja varsin vapaasti lyhennetty yllä mainitusta blogista, kaikki kunnia siis sille. Joihinkin vinkkeihin kehoitan kuitenkin suhtautumaan varauksella. Olen lisännyt vinkkien alle omat näkemykseni asiasta.
 
Nyt siis itse asiaan: miten aloittaa ensimmäinen viesti?
 
Kirjoita hyvää kieltä. Huono, liian puhekielimäinen kirjoitusasu on valtava turn-off. Puhekielisyyksistä positiivisia reaktioita olivat herättäneet lähinnä huvitusta ilmaisevat sanat kuten "haha". 

Oma kommenttini: Tietysti suomen kieli on hieman eri asia - en jaksa uskoa, että ketään haittaa, että joku kirjoittaa "mä" eikä "minä". Ainakin jossain määrin siisti ja korrekti kieli toimii kuitenkin myös omien kokemusteni valossa parhaiten. Pisteet, pilkut ja isot kirjaimet paikoilleen ja kielioppivirheet pois, ja tsänssit paranevat välittömästi.

Vältä ulkonäköön liittyviä kohteliaisuuksia. Tämä koskee erityisesti miehiä, sillä he kommentoivat ulkonäköä herkemmin. Voisi kuvitella, että sanat upea, kaunis ja seksikäs on mukava kuulla, mutta näin ei ole. Ihmiset pitävät kyllä kohteliaisuuksista, mutta kun niitä käytetään iskurepliikkeinä ennen kuin on edes tavattu, vaikutelma on lähinnä epämiellyttävä. Sen sijaan yleisluontoisemmat kohteliaisuussanat toimivat hyvin. Mahtava, kiehtova ja siisti parantavat tilastojen valossa mahdollisuuksia, söpö, kuuma ja kaunis taas eivät.

Oma kommenttini: Ihan kokonaan en ulkonäköönkään liittyviä kommentteja tuomitse. Jos viesti on muuten asiallinen ja hauska ja kirjoittaja perustelee hyvin, miksi on kiinnostunut, ainakaan minua ei haittaa ollenkaan, jos hän vielä lisäksi mainitsee minun olevan nätti tai söpö. Liika makeilu on kuitenkin liikaa, ja hyvän maun raja kannattaa tuntea. Jos on etsimässä ennen kaikkea parisuhdetta, seksikkääksi ei välttämättä kannata mennä heti ensi käänteessä toista kehumaan. 

Käytä epätavanomaista tervehdystä. Ensimmäinen sana on ensivaikutelman ensivaikutelma. Pelkän tervehdyssanan sijasta on parempi mennä suoraan asiaan: how's it going on parempi kuin hi.

Oma kommenttini: Tätä en aivan täysin allekirjoita. Saamistani viesteistä tyylikkäimpiä ovat olleet ne, jotka ovat alkaneet tervehdyksellä, eivätkä välttämättä edes millään sen erikoisemmalla. Hei, moi, moikka tai vaikkapa moro tai terve ovat omasta mielestäni ihan hyvä tapa aloittaa viesti. 

Luulen, että tilastoissa näkyvät kuitenkin jokseenkin vahvasti yhden rivin aloitukset, sillä lyhyitä massa-aloituksia lähetetään varmasti lukumääräisesti eniten. Jos tyyppi ei sano mitään muuta kuin hei, siihen on aika vaikea vastata mitään - jopa pelkkä mitä kuuluu toimii silloin paremmin, vaikka on ainakin omasta mielestäni kaikin tavoin tylsä aloitus vielä sellaisenaan. 

Tuo esiin erityisiä kiinnostuksenkohteita. Tilastot osoittavat, että itselle (tai mikä vielä parempi, myös toiselle) tärkeistä asioista puhuminen kannattaa. Olipa sana sitten zombi, bändi tai kasvissyöjä, tilastojen valossa se herättää mielenkiinnon. Vielä parempi on, jos viestissä osoitetaan, että vastaanottajan profiili on luettu. Mainitsit, hyvä maku ja huomasin, että johtavat kaikki kiinnostuksen nousuun. 

Oma kommentti: Ei lisättävää. Allekirjoitan kaiken. 

Mies, älä korosta itseäsi liikaa. Epävarmuutta ja pahoillaan olemista ilmaisevat sanat tuovatkin yllättäen positiivista huomiota, vaikka miehiä usein kehotetaan olemaan itsevarmoja. Epätoivoisuus on kuitenkin ehdoton miinus: viestit, joissa esiintyy sana please saavat muita selvästi harvemmin vastauksia. (Keskimääräinen vastausprosentti miesten naisille lähettämiin viesteihin on 27 - mielenkiintoinen tieto sekin.)

Oma kommenttini: Tätäkään en aivan täysin allekirjoita. Itselleni anteeksipyytely ja turha nöyristely on aivan ehdoton turn-off, mutta tämä tietysti on vain oma mielipiteeni. Jossain on kuitenkin vikaa, jos jo aivan ensimmäisessä viestissä täytyy pyydellä anteeksi, vaikka koskaan aiemmin ei edes olla oltu yhteydessä. Mistä silloin pitäisi olla pahoillaan?

Harkitse ateistiksi ryhtymistä. Oman uskonnon mainitseminen auttaa, mutta eniten silloin, kun ei ole uskonnollinen ollenkaan. Sana ateismi  herättää huomattavasti enemmän vastakaikua kuin mistään muusta uskonnosta puhuminen. 

Oma kommenttini: Tällä on varmasti keskeisempi merkitys Yhdysvalloissa, jossa uskontojen kirjo on ylipäätään suurempi samoin kuin ihmisten uskonnollisuus. Luulisin, että Suomessa voi tuntua hieman luotaantyöntävältä, jos ensimmäisessä viestissä aletaan heti puhua uskonnosta - mutta jos nyt välttämättä niin haluaa tehdä, ateismi tosiaan saattaa olla toimivin vaihtoehto. 

Tämän enempää vinkkejä blogisivu ei tällä kertaa tarjonnut, mutta kiinnostavia havaintoja nämäkin. Täytyypä itsekin lueskella blogista vielä tarkemminkin, mitä OkCupidin tilastot paljastavat!

2 kommenttia:

  1. Olen lukenut miehille suunnatun neuvon, jonka mukaan kannattaisi aloittaa "hei X" eli naisen nimimerkki viestin alkuun.

    Oletko kertonut, miten itse aloitat? Kuinka paljon laitat ekoja viestejä?

    VastaaPoista
  2. Aloitussanaa en ole tainnut itse täällä pohtia suoraan tätä postausta enempää, mutta tuo "Hei X!" tai "Moikka X!" toimii uskoakseni varsin hyvin. (Huom. Huutomerkki tai pilkku perään, muuten tervehdys jää vähän roikkumaan ilmaan.) Jonkinlainen tervehdys tekee ehdottomasti paremman vaikutuksen kuin tervehtimättä jättäminen, ja nimimerkin mainitseminenkin voi olla ihan mukavaa - toki vähän nickistäkin riippuen.

    Itse aloittaisin ihan vain laittamalla "Moikka!" mutta eipä tuolla suurtakaan eroa ole.

    Ekoja viestejä laitan ihan olemattoman vähän. Tähän mennessä olen itse tehnyt tasan kaksi aloitetta, joista kumpaankaan en saanut vastausta. Tavallaan kyllä ymmärrän miesten tuskan aloituksen vaikeudesta, minäkin kuitenkin käytin aloituksiin paljon aikaa ja ajatusta, ja tulos oli nolla. Tähän mennessä olen kuitenkin saanut jatkuvasti sen verran runsaasti aloituksia mukavilta miehiltä, ettei minulla oikeastaan ole ollut tarvetta aloittaa keskustelua itse.

    Tapanani olen kyllä pitänyt vastata kaikille miehille jos viesti on vain suunnilleen asiallinen eikä myöskään automaattinen koneen kirjoittama "Halinalle söpölle" -flirtti.

    VastaaPoista