torstai 9. tammikuuta 2014

Kiinnostavia deittitilastoja

Pari päivää sitten puhuin OkCupidin blogista, joka tarjoaa kiinnostavaa tilastotietoa nettideittailusta. Vaikka kyseessä onkin kansainvälinen sivusto ja merkinnät jo muutamia vuosia vanhoja, otanta on sen verran suuri että pätee luultavasti ainakin osittain myös ihan suomalaisille nettideittisivustoille.

Ihan omaksi huvikseni poimin sivustolta muutamia kiinnostavia tilastofaktoja:

- Hyvännäköinen nainen saa keskimäärin neljä kertaa enemmän viestejä kuin tavallisen näköinen ja jopa 25 kertaa enemmän kuin rumaksi arvioitu.

- Ihmiset liioittelevat pituuttaan keskimäärin viisi senttiä ylöspäin.
 
- Mies saa enemmän viestejä jos on pitkä, nainen taas jos on lyhyt. 


- Hyvätuloinen mies saa enemmän viestejä kuin huonotuloinen. 

- Mitä viehättävämpi profiilikuva on, sitä todennäköisemmin se on aikoja sitten otettu. 

- Vanhetessaan mies hakee suhteellisesti yhä nuorempia ja nuorempia naisia. Riippumatta asettamistaan ikärajoista 30-vuotias mies lähettelee viestejä yhtä paljon 18- ja 19-vuotiaille kuin omanikäisille naisille.

- Naiset puolestaan lähettävät viestejä varsin tasaisesti sekä nuoremmille että vanhemmille. 

- 26-vuotiaaksi saakka naisilla on enemmän potentiaalisia kumppaneita kuin miehillä, sen jälkeen asetelmat kääntyvät toisinpäin. 48-vuotias mies on kaksi kertaa niin haluttu kuin samanikäinen nainen.

- Naisten profiilikuvissa parhaiten toimii firttailu tai hymyily suoraan kameralle. Miehillä parhaiten kannattaa vakavampi ilme pois kamerasta. Molemmilla sukupuolilla huonoin idea on flirttaileva katse pois kamerasta. Jopa netissä ihmiset siis kokevat, että flirttailu "muille" on huono juttu!

- Naisella paljastava profiilikuva saa paljon viestejä, mutta ne harvemmin johtavat oikeaan keskusteluun. Parhaita keskustelunherättäjiä ovat kuvat, joissa tehdään jotain mielenkiintoista, joissa on eläin tai joissa ollaan matkoilla.

- Miehillä ylävartalon paljastava kuva herättää positiivista huomiota - mutta ainoastaan siinä tapauksessa, että kroppa tosiaan on hyvässä kunnossa. Paidattomien kuvien teho laskee jyrkästi iän myötä. Ja niin, tavalliset vaatteet toimivat paremmin kuin puku. 

- Miehet lähestyvät selvästi eniten parhaannäköisiä naisia. 2/3 miehistä yrittää 1/3 naisista. Naiset taas lähestyvät huomattavasti useammin tavallisen näköiseksi arvioimiaan miehiä.



Tilastoja olisi vielä enemmänkin, mutta ehkä tämä tästä nyt tällä kertaa. Joka tapauksessa nämäkin tulokset valaisevat jo montaa seikkaa, jotka ainakin keskustelupalstojen perusteella tuntuvat olevan nettideittailun ikuisuuskysymyksiä. Ehkä vähän surullistakin, mutta ei toki yllättävää: nettideittailu tosiaan on tietyssä määrin melko pinnallista hommaa. Ulkonäöllä ja iällä on valtavan paljon vaikutusta suosioon, ja erityisesti miehet yrittävät kauneimpia ja nuorimpia deittailijoita jopa siinä määrin, että tämä vääristää tasapainoa. Vaikka jokaisessa ikäryhmässä olisi saman verran miehiä ja naisia, kaikki eivät löytäisi sopivaa, sillä ikätoiveet eivät mene yksi yhteen. Toki myös naiset ovat jossain määrin valikoivia - paksu lompakko houkuttaa enemmän kuin ohut. 

Kovin kyyniseksi en silti vielä itse menisi. Tilastotiedot voivat toki olla paikkansapitäviä, mutta eivät välttämättä selitä pohjimmaisia syitä. Kuva voi korreloida myös muun kuin suoranaisen ulkonäön kanssa. Fiksu tyyppi tajuaa ottaa kuvansa jossain muussa kuin ankeassa ympäristössä ja hämärässä valaistuksessa; sosiaalisella ihmisellä on luultavasti enemmän kavereita, jotka ovat saattaneet ottaa kivoja otoksia. Voi olla, että nainen ei automaattisesti ole hyvien tulojen vaan esimerkiksi korkeamman koulutuksen perään - ja silloin tulotkin vain sattuvat olemaan keskimäärin korkeammat.

Syitä ja selityksiä voi varmasti jokainen kehitellä mielessään, mutta joka tapauksessa tilastot tarjoavat kiinnostavan uuden näkökulman tähänkin touhuun.


Kuvat täältä ja täältä.

6 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen blogaus. Olen itse pitkä ja +35v., joten tämä myös selittää yleisellä tasolla sitä, miksi nettideittailu on niin haasteellista. Toisaalta selviää, ettei vika ehkä olekaan yksin kuvassani tai profiilissani. Kysyntä ja tarjonta eivät vaan kohtaa...

    Saatanpa linkata tähän omasta blogistamme.

    T: Emma / www.loppukiri.wordpress.com

    VastaaPoista
  2. Totta puhut, hyväkään profiili ei harmi kyllä aina yksinään riitä. Paljon riippuu varmasti sivustosta: maksullisilla saiteilla olen taas itse kokenut, että nuorempana voi olla vaikeampi löytää sopivaa seuraa.

    Linkkaile ihmeessä jos siltä tuntuu, etenkin tuosta alkuperäisestä blogista löytyy paljon kiinnostavaa tietoa!

    Nimenomaan ikätasapainosta kerrotaan kattavasti tässä postauksessa:
    http://blog.okcupid.com/index.php/page/10/

    Erityisesti tuo "Tides of longing" on aika kiinnostavaa katsottavaa.

    Toisaalta sama postaus esittää varsin hyviä ja päteviä syitä sille, miksi miesten kannattaisi muuttaa asenteitaan - tilastot kun osoittavat, että monessakin suhteessa esimerkiksi kolmikymppiset naiset ovat tasapainoisempia ja tietävät paremmin mitä etsivät kuin nuoremmat.

    Blogianne olenkin seuraillut aktiivisesti, onnea myös teidän etsintöihinne! :)

    VastaaPoista
  3. Hei!

    Yhden mielenkiintoisen ilmiön olisit tuolta voinut vielä poimia, jotta antamasi kuva miesten ja naisten käyttäytymisestä ulkonäön suhteen ei olisi ihan noin yksipuolinen – naiset nimittäin arvioivat jostain syystä noin 80% miehistä ”rumiksi” tai keskitasoa huonommaksi, kun taas miehillä on sivulta löytyvän kuvaajan mukaan ns. terve käsitys naisen ulkomuodosta. Tuo tuodaan aika selvästi esille ko. artikkelissa ;)

    Itselläni on blogi treffailusta miesnäkökulmasta katsottuna: http://poikamiesparisuhteeseen.wordpress.com.

    VastaaPoista
  4. Hei Poikamies, totta tietysti puhut - naisten arviot ovat hyvinkin paljon kriittisempiä kuin miesten. Jätin tämän (ja toki aika monta muutakin juttua) kuitenkin mainitsematta, sillä lopputuloksen puolesta asia ei silti vaikuta: miehet lähettävät viestejä oman arvioidensa mukaan selvästi kauniimmille, naiset suurin piirtein keskitasolle. Sivustollakin todetaan näin: "On the other hand, when it comes to actual messaging, women shift their expectations only just slightly ahead of the curve, which is a healthier pattern than guys’ pursuing the all-but-unattainable."

    Lopputulos on joka tapauksessa se, että miehet lähestyvät enimmäkseen pientä kauneinta osaa, kun taas naiset laittavat viestejä myös miehille, jotka sijoittuvat heidän (toki epärealistisella) skaalallaan puolivälin paikkeille.

    Olen käynytkin omassa blogissasi, hauska saada tähän touhuun vähän toisenlainenkin näkökulma! :)

    VastaaPoista
  5. Aika mielenkiintoinen juttu! Kiitos tästä, antoi ajattelemisen aihetta :)

    VastaaPoista
  6. Hyvä niin, kiva kuulla! :) Pitää katsoa, palaanko noihin tilastoihin vielä myöhemmin uudestaan, paljon jäi vielä itselläkin lukematta.

    VastaaPoista