perjantai 23. elokuuta 2013

Profiili kuntoon, osa 1: Nimimerkin valinta

Huolellisesti laadittu, persoonallisesti rakennettu profiili on nettideittailun A ja O. Voisi kuvitella, että kyseessä on pohjimmiltaan varsin yksinkertainen prosessi. Valitaan kiva kuva, vastataan pariin kysymykseen ja kirjoitetaan teksti, jossa kerrotaan tiiviisti itsestä ja siitä, mitä ollaan etsimässä. Valmista on!
 
Ei tarvitse selailla profiileja kovinkaan kauan huomatakseen, että homma on monelle silti kaikkea muuta kuin helppo. Profiilien taso ulottuu laidasta laitaan ja harvassa ovat ne, jotka todella on hiottu aivan loppuun asti niin hyvin, ettei parantamisen varaa olisi. Blogissa aionkin paitsi kertoa omista kokemuksistani myös antaa niiden pohjalta vinkkejä siitä, kuinka saada deittiprofiili houkuttelevammaksi.
 
Kaikki lähtee liikkeelle varsin yksinkertaisesta jutusta: nimimerkin valinnasta.
 
Nimi on pieni asia, jolla voi silti olla suuri merkitys. Neutraali, pohjimmiltaan varsin simppeli nimi on usein paras valinta. Nimen ei tarvitse kuvata mitään erityistä, mutta kiva tietysti on, jos se on sen verran napakka, että jää ihmisten mieleen. On helpompi sanoa, mitä ei kannata tehdä kuin mitä kannattaa. Tarkista ainakin nämä:
 
- Ei numeroita tai vuosilukuja. "Matti532" kertoo mielikuvituksettomuudesta: jos matteja on jo muita, olisiko kuitenkin kannattanut keksiä jotain ihan muuta? "Matti2013" voi tuntua ihan menevältä luomishetkellään, mutta entäs sitten, jos haluat deittailla vielä vuonna 2015? Ei hyvä. Sama pätee ikään: "Matti28" voi tuntua jopa tahalliselta harhaanjohtamiselta siinä vaiheessa kun Matti onkin jo 32.
 
Koska useimmat treffisivustot näyttävät henkilön iän joka paikassa, edes syntymävuotta ei ole tarpeen merkitä nimimerkkiin. Törmäsin asian tiimoilta kerran varsin hupaisaan esimerkkiin. Minuun otti yhteyttä henkilö, joka oli merkinnyt iäkseen 30. Totesin etsiväni itse hieman nuorempaa seuraa, ja kuinkas ollakaan, mies vastasi, että olikin merkinnyt ikänsä vahingossa väärin ja olevansa oikeasti 26 vuotta. Muuten hyvä, mutta herran nimimerkki oli *nimi*83. Kävipä hassusti, kun juuri vuonna 1983 syntyneet täyttävät tänä vuonna 30! Juttu jäi sillä kertaa siihen.
Opetus: jos haluat huijata ikäsi (mitä en toki suosittele), älä nyt herranjestas sentään merkitse sitä nikkiisi.
- Ei latteuksia ja surkutteluja. "Kulta_kainaloon", "söpö_nallekarhu" ja "ikuisestiyksin" ovat vain... noh, noloja. Eivätkä muuten yhtään sen parempia myöskään englanniksi. "Missingsomeone" ja "i-know-u-want-me": kiitos, mutta ei kiitos.
 
- Teinikieli ja vuosi 2004 menivät jo. Söpöiksi, hauskoiksi tai tyttömäisiksi kuvitellut "HaniKisu", "mariapejpe" tai "emiliatäsmoi" eivät enää nappaa, jos koskaan nappasivatkaan. Ylimääräiset erikoismerkit, numerot ja isot kirjaimet kummallisissa paikoissa aiheuttavat lähinnä päänsärkyä. Jostain käsittämättömästä syystä myös hieman vanhemmat ihmiset tuntuvat toisinaan kuvittelevan, että "raXuli-72" on yhä Qmint h0ttii, niinQ.
 
- Älä kerro liikaa. "Matti.meikalainen" on nikkinä yhtä huono idea kun kertoa oma puhelinnumeronsa ensimmäisessä viestissä. Liika on liikaa - netissä kaiken saman tien kertova ei ole mukavan avoin vaan yksinkertaisesta typerä.
 
- Älä viittaa seksiin, ellet ole etsimässä vain ja ainoastaan sitä. "Kovanasulle" tai "hyvinvarusteltu" menevät monilta suoraan ö-mappiin, mitä tahansa profiilissa tai viestissä sitten sanotaankin.
 
- Mielikuvitus ei ole pahitteeksi. "Mies.lahti", "perus_jäbä" ja "mävain": jos olette ihan tosiaan sitä mieltä, että nimimerkkinne on osuva, älkää ainakaan väittäkö profiiliteksteissänne itseänne luoviksi, persoonallisiksi tai joukosta erottuviksi ihmisiksi. Myöskään julkkisten nimet omana nikkinä eivät kerro erityisestä välkkyydestä. "Mexan_Fox_lover" ei todennäköisesti saa vastauksia Mexan Foxin näköisiltä, mutta ei kyllä muiltakaan.
 
Joku raja silti luovuudessakin: "vihreäarpakuutio" tai "tähtisädetikkusilmä" eivät enää ole persoonallisia vaan yksinkertaisesti outoja. Romanttinen lässynlää ei pure kaikkiin, joten kannattaa vielä harkita, onko "sateenkaarisuukko" tai "käsikkäin_auringonlaskuun" sittenkään paras valinta.
 
Tämän kieltolistan jälkeen sanottakoon nyt kuitenkin lopuksi, että useimmiten ihmiset osaavat kyllä valita ihan järkevän nimimerkin. Kun nimi ei ole suorastaan erottuvan huono tai kummallinen, sillä ei yleensä ole sen suurempaa väliä - ja jos kaikki muu on kohdallaan, heikommankin nikin saa helposti anteeksi.
 

PS. Tekstin nimimerkit ovat itse keksimiäni. Jos jollakin sattuu todella olemaan jokin tässä mainitsemistani nikeistä, pahoittelut - ja osanottoni.

2 kommenttia: