torstai 29. elokuuta 2013

Fiksu profiili, fiksuja vastauksia

Nettideittiaiheisia keskusteluja lukiessani olen monesti ihmetellyt, kuinka negatiivisia kokemuksia monilla naisilla tuntuu nettideittailusta olevan. Välillä tekstien perusteella saa sellaisen käsityksen, että kaikki sivustoilla olevat miehet ovat jos jonkinlaisia törkimyksiä.
 
On naimisissa olevia pettäjiä, väkivaltaisia juoppoja, mielenvikaisia stalkkereita ja törkeyksiä huutelevia setiä. Viesteissä haukutaan kuvia tai profiilitekstiä, lähetellään pyytämättä alastonkuvia tai valehdellaan suut ja silmät täyteen. Treffeillä puolet tekee oharit ja loput ovat jotain aivan muuta kuin ovat väittäneet: polttavat vaikka sanoivat olevansa savuttomia, painavat 40 kiloa enemmän kuin profiilikuvassaan, ehdottavat saman tien seksiä vaikka väittivät olevansa vakavampaa seuraa etsimässä.

 Siksi tuntuukin oudolta, että itse en ole tällaisiin henkilöihin juurikaan törmännyt, vaikka lasken saaneeni yhteydenottoja vähintään sadaltaviideltäkymmeneltä, luultavasti lähemmäs kahdeltasadalta mieheltä. Muutaman kerran olen toki saanut viestin varatulta tai aivan liian vanhalta mieheltä tai minulle on ehdoteltu pelkkää sänkyseuraa, vaikka etsin aivan muuta. Kohtelias mutta tiukka kieltäytyminen on kuitenkin aina mennyt perille, ja haukkumisia en ole saanut päälleni yhtään ainuttakaan kertaa.
 
Asiaa pohdittuani olen tullut siihen tulokseen, että niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan: omalla profiilillaan ja käytöksellään voi vaikuttaa varsin paljon siihen, minkä tyylisiä lähestymisiä saa. Ajatuksella tehty profiili tuo mukanaan ajatuksella kirjoitettuja yhteydenottoja, kepeästi hutaistu taas jos jonkinlaista yrittäjää.
 
Jos tarkoituksena on etsiä fiksua seuraa, ensimmäinen askel on tehdä omastakin profiilista ainakin jossain määrin fiksu. Kuvan tulisi olla siisti ja hyvälaatuinen, edustava muttei mauton. Jos nainen laittaa itsestään hieman suttuisen kuvan jossa meikki on mallia maalipurkki, suu muka-seksikkäällä mutrulla ja puoli rintavarustusta jo valmiiksi esillä, on turha ihmetellä, miksi "kaikki" miehet tahtovat vain sänkykumppania: kuva lähettää jo lähtökohtaisesti viestin, joka karkoittaa fiksummat ja sitoutumishaluisemmat ja vetää puoleensa niitä aivan muita.


 Myös tekstillä on väliä. On totta, että nettideittailussa on naisten markkinat, ja yhteydenottoja varmasti tulee, vaikkei jaksaisi kirjoittaa profiilitekstiinsä juuri muuta kuin "ota selvää ;)", "kysymällä selviää lisää" tai "olisitko se oikea?" Silti naisiakin on palstalla sen verran paljon, että aidosti mukavilla, menevillä ja ajattelevilla miehillä on mahdollisuus valita myös toisin ja ottaa yhteyttä ensisijaisesti niihin, jotka kertovat itsestään vähän enemmänkin ja osoittavat olevansa muutakin kuin nätti naama ja rivin verran tyhjänpäiväistä tekstiä. Siksi myös naisella on syytä panostaa profiilitekstiinsä: persoonaa peliin, kliseet pois ja jotain ihan oikeaa sanottavaa, niin hyvä tulee.
 
Parasta on, jos profiilista välittyy määrätietoisuus: tekstistä näkyy, että nyt ollaan hakemassa vähän muutakin kuin ketä tahansa peitonheiluttelijaa, eikä aivan ensimmäinen vastaantulija kelpaa. Epätoivoisuus tai lannistuneisuus vetää puoleensa helppoheikkejä ja huijareita. Jos sen sijaan osoittaa olevansa fiksu ja itsevarma jo heti alussa, moni vedättäjä ei viitsi edes yrittää.
 
En sano, että pitäisi olla ylimielinen tai snobi, mutta jos varmuudella tietää, mitä hakee, se kannattaa myös ilmaista. Voi olla, että se merkitsee muutamaa aloitusviestiä vähemmän, mutta jos nuo viestit olisivat joka tapauksessa tulleet vääränlaisilta ihmisiltä, sehän on pelkästään eteenpäin. Jos etsii pidempiaikaista seuraa, kannattaa panostaa ja olla tosissaan myös profiilissaan: ei olla vain "katselemassa, mitä täältä löytyisi", hakemassa "seikkailua" tai "kokeilemassa tällaistakin", vaan ihan oikeasti etsimässä kumppania vakavaan suhteeseen, arkea ja juhlaa jakamaan.


 Kristinuskon ja aika monen muunkin uskonnon oppeja lainaten myös netissä kannattaa kohdella muita niin kuin haluaisi itseään kohdeltavan. Vaikka yhteydenottaja ei kiinnostaisi millään tavoin, asian voi ilmaista joko välinpitämättömyydellä, töykeällä töksäytyksellä tai niin että molemmille jää hyvä mieli. Jutuista päätellen aika moni nainen ei ylipäätään edes vaivaudu vastaamaan - minusta se on tökeröä ainakin silloin, kun toinen on selvästi käyttänyt aikaa viestin kirjoittamiseen.
 
Kohtelias "ei kiitos" ei paljoa vaadi. "Kiitos viestistä! Vaikutat mukavalta ja rehelliseltä tyypiltä, mutta - -. Oikein mukavaa syksyn jatkoa ja onnea etsintöihin! :)" Kas näin, aikaa meni minuutti tai pari. Toiselle luultavasti kävi selväksi, että tämä juttu ei sen pidemmälle jatku, mutta tämänkaltainen toivottelu tuskin herättää spontaania vihareaktiota, todennäköisemmin vain kiitokset vastauksesta ja hyvän jatkon toivotukset takaisin.
 
Yllättävää kyllä pidättyvä kohteliaisuus tepsii usein jopa törkimyksiin. Itse sain kerran seksiehdottelun, johon vastasin kiittämällä viestistä mutta toteamalla, että profiilistani pitäisi kyllä käydä varsin selväksi, että sellaista seuraa en missään tapauksessa ole hakemassa. Yllätyksekseni sain jopa anteeksipyynnön ja pahoittelun siitä, jos loukkaannuin!
 
Toisella kertaa annoin lähestyjälle pakit varsin erilaisiin elämänarvoihimme vedoten. Toinen vaikutti sen verran meditatiiviselta ja henkiseltä tyypiltä, että omat ajatukseni eivät yltäneet aivan samoihin sfääreihin. Vastaukseksi sain yllättävän kärkkään viestin: "Just tuollaisia te kaikki naiset ootte!" Ihan rauhallisesti totesin, että jos henkilö todella luokittelee koko sukupuolen pelkästään yhden yksittäisen mielipiteen perusteella, minulla ei olisi ollut haluakaan tutustua enempää.
 
Kului viisi minuuttia, ja sain ystävällisen, kohteliaan anteeksipyynnön. Oli kuulemma vain niin turhauttavaa saada jatkuvasti pakkeja. Ymmärtäähän sen, mutta ei sitä silti tarvitsisi muihin purkaa. Kun kuitenkaan itse ei lähde mukaan henkilökohtaisuuksiin, toinenkin osapuoli ymmärtää usein käyttäytyvänsä hölmösti. Lopussa toivoteltiin toisillemme jälleen mukavaa jatkoa puolin ja toisin.
 


Tiiviisti siis: jos etsit fiksua ja vakavasti otettavaa seuraa, tarkista, että omakin profiilisi on fiksu ja tekee selväksi, mitä olet hakemassa. Kun saat aloitusviestin, mieti, millaisen vastaanoton itse haluaisit omalle lähestymisyrityksellesi saada. On kivempi saada edes lyhyt vastaus kuin ei vastausta ollenkaan. On kivempi saada ystävällinen kieltäytyminen kuin masentava lyttääminen.
 
Ihmiset ovat ihmisiä myös nimimerkin takana. Netti ei ole mikään syy heittää kohteliaisuussääntöjä ja käyttäytymisnormeja roskiin. Sitä paitsi: kuka tietää, vaikka juttukumppani olisi vielä tulevaisuuden naapurisi, työkaverisi, esimiehesi?
 
Jos oikein hyvin käy, ties vaikka puolisosi.
 

Kuvat: We Heart It

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti